Timisoreana - o bere de trei secole


Inceputuri

Poate stiati, poate nu - Timisoreana este cea mai veche bere din Romania. Nu se stie exact data infiintarii, dar cert este ca s-au descoperit documente din 1718 care atesta ca in Timisoara exista o fierbatorie de bere, devenita apoi prima fabrica de bere. La inceput, fierbatoria de bere servea armata austriaca si se afla sub control militar, pentru a suplini lipsa apei in unele locuri.

timisoreana timisoreana

In 1727, fabrica se privatizeaza, devenind prima societate pe actiuni din Banat. Fabrica, arendata lui Filip Bauer, aducea o suma considerabila la venitul la bugetul local.

In anul 1872 crahul bursei de la Viena produce o recesiune economica in intreg Imperiul Austriac, efectele fiind simtite si de Timisoara. Fabrica de bere de aici este scoasa la licitatie si achizitionata de Alexandru Bayer, care isi sacrifica intreaga avere in incercarea de a o salva de la faliment.

timisoreana timisoreana

In 1874 fabrica de bere este cumparata de Casa de Economii Timisoreana care o va vinde firmei vieneze Ignat Deutsch in anul 1882.

Urmatoarea schimbare de proprietar va avea loc abia in 1929, cand fabrica de bere din Timisoara este cumparata de concernul Csel si fiii, iar in 1948 va fi nationalizata, intrand in proprietatea statului.

Timisoreana in prima jumatate a secolului 20

Dupa ce in 1890 un incendiu foarte puternic a distrus aproape in totalitate fabrica de bere, reconstructia de la zero a permis retehnologizarea la standardele vremii.

Modernizarea fabricii a continuat intr-un ritm foarte accentuat intre anii 1900-1920. Ideile progresiste ale inginerului Leopold Petrini au facut ca in aceasta perioada sa se inlocuiasca, in procesul pastrarii berii, frigul natural cu cel artificial.

timisoreana timisoreana

O camera frigorifica moderna (care s-a aflat in functiune pana in zilele noastre), a luat locul blocurilor de gheata naturala, adunata cu truda pe tot timpul iernii. Tot atunci, mai exact in 1920, s-a introdus filtrul de bere, primul de la noi din tara.

In ani ’20 Timisoreana a devenit furnizorul oficial de bere al Casei Regale din Romania. Insa nimeni nu a uitat ca aceasta bere trebuie sa fie pentru toti romanii, nu doar pentru nobili sau regi. Asa ca pretul berii a ramas neschimbat, iar calitatea aceeasi, atat pentru oamenii de rand, cat si pentru Casa Regala.

timisoreana timisoreana

Timisoreana a dominat in mod clar productia de bere in intreaga perioada interbelica: modernizarea repetata a fabricii de bere de la Timisoara si traditia stabilita deja in 200 de ani de existenta au facut posibila aceasta performanta.

Intre cele doua razboaie mondiale, la Timisoara au fost fabricate patru tipuri de bere. Cele mai cunoscute au fost "Casino" si "Record" - beri blonde de 12%. Impatimitii berii si cei care apreciau o bere mai tare au fost rasfatati de Timisoreana cu o bere bruna, "Corvin a la München", iar cei care doreau o bere puternica de 16% puteau alege sortimentul "English Porter", produs la Timisoara.

Citeste mai multe despre istoria berii Timisoreana.


silviu 16:41 la 06 August
4
|
#1. de unde?

prima de bere din "romania"... cu exceptia faptului ca pe atunci nu exista romania :)) in rest doar de bine!


Fram 00:11 la 27 December
0
|
#2. Good beer!

Una din cele mai bune beri..


Vorbe

Bucurescii, ingramadirea aceasta paradoxala, in care se intalnesc atatea aspecte contradictorii - batrane si moderne, elegante si boccii, duioase si hilariante -, prezinta, pentru pictorul insetat de frumusetea vie, un nesfarsit domeniu de inspiratie" - N.N. Tonitza

Concurs

Redescopera Bucurestiul de altadata

Harta Ceasurilor Timisoreana

Ceasuri Timisoreana

D'ale Bucurescilor

Ce preferi in timpul liber?
|Rezultate|Alte sondaje