Teatru in Bucurestiul vechi

Pe langa ceasuri si dezbateri televizate unde va puteti spune parerea despre pastrarea si renovarea cladirilor din Bucurestiul vechi, Timisoreana va invita la teatru. Caragiale, fireste.

Timp de cinci saptamani, incapand cu 15 iulie, in fiecare miercuri si joi, veti putea vedea reprezentatii de teatru din diferite momente si schite ale lui Caragiale, in cateva locatii alese cu grija. La inceput, acestea vor avea loc in Curtea Berarilor, pentru ca apoi sa se desfasoare outdoor, in locuri cu valoare istorica si simbolica.

curtea berarilor

Spectacolele vor fi sustinute de 3 tineri actori ai Teatrului Nottara – Mihai Marinescu, Adrian Anghel si Alexandru Gheorghiu, coordonati de actorul si regizorul Alexandru Jitea. Este vorba de dialoguri in inconfundabilul stil al lui Caragiale intre trei personaje simbol care dezbat problemele (etern) actuale ale societatii si politicii, din perspective diferite – ale asupritului, asupritorului si cetateanului care nu are nicio opinie.

De exemplu, pentru incalzire, un fragment din spectacol:

"Tinerimea universitară, având ca totdeauna în fruntea ei pe distinsul student în drept, eminentul tânăr Coriolan Drăgănescu, a pornit din Cişmigiu în corp compact, voind să meargă la statuia lui Mihai Bravul, unde dorea să aducă, în aceste momente de doliu pentru ţară, pentru popor, pentru naţiune, prinosul ei marelui erou al naţionalităţii noastre. Deşi studenţii înaintau în cea mai perfectă ordine, în colţul bulevardului au fost opriţi de un cordon de sergenţi, de agenţi secreţi şi bătăuşi.

În zadar, tânărul Constantin Drăgănescu, împreună cu toată tinerimea, a protestat în numele drepturilor înscrise în constituţie. Mizerabilii poliţişti nu i-au lăsat să treacă. Atunci bravul tânăr Coriolan Drăgănescu a strigat: –„Fraţilor! la Mihai Bravul! după mine, la Mihai Bravul!“ şi a voit să înainteze.

Tinerimea entuziastă a voit să urmeze pe bravul ei tribun. Atunci zbirii au început să lovească la dreapta şi-n stânga cu ciomegele şi cu tesacele... „Tânărul Coriolan Drăgănescu, bravul student, care se afla în fruntea tinerimii universitare aseară pe bulevard a fost arestat de către bandiţii poliţiei. El se află ţinut la secret, fără să poată comunica nici cu părinţii.

Se crede că a fost lovit grav şi torturat în arest; pentru aceea, mizerabilul jude, ruşinea magistraturii, al cărui nume ne facem o datorie de pudoare a nu-l mai pomeni în coloanele noastre, nu permite nimănui a da ochi cu tânăra victimă a acestui regim de teroare!“

Ei! ce zici?

Ce să zic??... Bine!

Cum bine? Asta e bine?

De! Ştiu şi eu?

Cum, ştiu şi eu? Dacă dumneata, cetăţean care te pretinzi...
Ba mă iartă, nu mă pretinz deloc."


Va vom tine la curent cu programul si locatiile reprezentatiilor de teatru. Pana atunci, va invitam sa vedeti cum se prezinta situatiunea in Bucurestiul interbelic.

Nici o palavra inca vrei sa palavragesti?

Vorbe

Bucurescii, ingramadirea aceasta paradoxala, in care se intalnesc atatea aspecte contradictorii - batrane si moderne, elegante si boccii, duioase si hilariante -, prezinta, pentru pictorul insetat de frumusetea vie, un nesfarsit domeniu de inspiratie" - N.N. Tonitza

Concurs

Redescopera Bucurestiul de altadata

Harta Ceasurilor Timisoreana

Ceasuri Timisoreana

D'ale Bucurescilor

Ce preferi in timpul liber?
|Rezultate|Alte sondaje