Interviu - Eugen Ciocan

Eugen Ciocan este Maitre Photographe de la Belle Epoque. In Fotocabinet-ul sau, incearca sa redescopere frumosul dincolo de agitatia de zi cu zi si sa-l aduca la lumina prin fotografie retro. Este singurul cabinet foto din Europa unde colorarea fotografiei se face manual, cu pensula.

Interviul complet il gasiti aici.

eugen ciocan eugen ciocan

Cum gasim frumosul acuma? E doar in trecut sau se ascunde si in perioada contemporana?

Frumosul sta ascuns azi. E de gasit in masura in care reusim sa-l reconstituim in vietile noastre particulare. Sau cel mult sta pitit prin diverse ascunzisuri. Imi place sa cred ca FotoCabinetul este un astfel de loc tainic. La noi, cei mai multi care ne-au calcat pragul au spus atat:  "ce frumos".

Frumosul e recongnoscibil, indiferent de instructia fiecaruia. Doar politicienii care au intrat la mine in pravalie nu au avut o reactie de genul asta. Cred ca ei au o deficienta la pupila si probabil de aceea Romania avanseaza pe o atat de improprie carare a urateniei. Mie mi se pare ca uratenia e principala problema a tarii.

Cum decurge o sedinta foto?

Incercam sa cream un anumit ceremonial in jurul chipului. Fotografia este o clipa care infrunta eternitatea. Nu poti sa apari in fata eternitatii echipat casual. Deci daca oferim o garderoba, nu inseamna ca aici e ca la bal mascat. Toata aceasta gatire poate sa dureze peste o ora. In acest timp stau de vorba si incerc sa cunosc omul. Apoi, in atitudinile pe care le sugerez, incerc sa fac vizibile partile frumoase invizibile. Portretul este o coproductie intre subiect si portretist. Reusita apare cand in fulguranta acestei intalniri se atinge un prag de sinceritate.

Exista si asa numitul portret de frumusete, cand o domnisoara sau doamna vrea sa-si puna in valoare farmecele pentru a-i oferi o imagine convingatoare alesului inimii. E un gest profund renascentist, fondator la vremea lui al genului portret. Damele cu dare de mana isi comandau portrete care calatoreau la alte curti spre a impresiona petitorii.

Intregul ambient de la noi este menit sa te decupleze de zgomotul cotidian. Pentru a cobori in propria profunzime, e nevoie de un ragaz, de o buna demachiere de penumbrele imediatului si de usurarea de orice povara.

foto foto

Din interbelic admirati pe cineva in mod deosebit?

M-as referi la Regina Maria care a luat foarte in serios faptul ca a venit aici. Nu i-a fost usor. Dar odata venita, s-a dedicat integral specificului acestui loc, a inceput sa traiasca intr-un fel romanesc si sa propage elemente de romanitate. Regina Maria a reusit sa creeze repere de identitate vizuala romaneasca. Scena incornarii de la Alba Iulia, care a ajuns pe copertile gazetelor pariziene, este un arhetip de sarbatoare romaneasca. Dar cine isi mai aduce aminte...?

Noi avem o mare criza de identitate vizuala. Tot ceea ce imbracam si ne inconjoara, nu e romanesc. Avem un singur stil arhitectural, neo-romanescul, singurul nostru element vizual autohton, ei bine, nu se invata nici la arhitectura.

Citeste interviul complet pe Metropotam.ro

Nici o palavra inca vrei sa palavragesti?

Vorbe

Bucurescii, ingramadirea aceasta paradoxala, in care se intalnesc atatea aspecte contradictorii - batrane si moderne, elegante si boccii, duioase si hilariante -, prezinta, pentru pictorul insetat de frumusetea vie, un nesfarsit domeniu de inspiratie" - N.N. Tonitza

Concurs

Redescopera Bucurestiul de altadata

Harta Ceasurilor Timisoreana

Ceasuri Timisoreana

D'ale Bucurescilor

Ce preferi in timpul liber?
|Rezultate|Alte sondaje