Ce puteti a vedea la cinema

Daca va da ghes pasiunea cinematografica, aflati ca aveti de unde alege pentru a va delecta cu racoarea salilor de cinema intr-o dupa-amiaza calduroasa sau la un matineu placut in anul de gratie 1932. Cinema-urile de la bulivar va imbie cu o pusderie de filme osebite, cu nume mari, scrise cu litere de-o schioapa pe firmament, dar si cu filme romanesti, nationale, pe care nici nu-ncape vorba sa le pierdeti.

Sing Sing

Intre filmele aduse din strainataturi, va vor incanta Red Dust (Frumoasa din Saigon), cu Clark Gable, 20.000 de ani la Sing Sing, cu Spencer Tracy si cu nepretuita Bette Davis, Asa cum ma doresti, cu Greta Garbo. Daca doriti sa aparati dreptatea, urmariti Ride Him, Cowboy, cu John Wayne, iar daca va pasioneaza dramele, nu scapati Viciul blond, cu Marlene Dietrich, pe care o mai puteti vedea si in Shanghai Express, sau Fanny, cu Pierre Fresnay, sau Love Me Tonight, cu Maurice Chevalier.

Alaturi de acestea, e imposibil sa ratati peliculele Adio, arme, cu Helen Hayes si Gary Cooper, sau Grand Hotel, cu Greta Garbo si John Barrymore.

Daca va place suspansul, veti aprecia realizarea stimabilului Alfred Hitchcock, Numarul 17 pre numele sau, iar daca va incanta filmele de groaza, la filmele Vampyr - Der Traum des Allan Grey, sau Mumia, are sa va steie inima-n loc. Tot asa si la Crimele din Rue Morgue, cu Bela Lugosi, dupa o scriere de E.A. Poe.
Daca, in schimb, voiti sa va amuzati, mergeti de vedeti Fratii Marx la colegiu, cu, desigur, fratii Marx, sau Pack up Your Troubles, cu Stan Laurel si Oliver Hardy, ori Any Old Port!, ori Helpmates, ori Scram!, cu aceiasi doi comedieni neintrecuti.

Intre filmele autohtone ce trebuie vazute neintarziat se numara Chemarea dragostei, a maestrului Jean Mihail, cu Emma Romano si Paul Constantin, ce prezinta vieata nefericita a unei fecioare seduse si abandonate cu cruzime de un ins capricios, in valtoarea Bucurescilor. Scenariul e semnat de ziaristul de cinema Ioan Golea si inspirat dupa capodopera domnului Mihail Sadoveanu, Venea o moara pe Siret. Muzica din film e interpretata de Alexandru Lupescu si de Zavaidoc, iar finantarea se datoreaza unor stimabili avocati, amici ai regizorului.

Geniul comic al neintrecutului Constantin Tanase se imortaliza in acest an pe pelicula, caci autorul teatrului de revista isi finanta un film coproductie romano-germana, pentru a-si povesti pataniile petrecute la Berlin. Filmul se cheama Visul lui Tanase si va fi purtat in turneu prin toata tara, fiind insotit de maestrul Tanase. Mergeti dara de-l vedeti cand se va gasi in orasele voastre.

A aparut totodata si filmul de o reputatie indoielnica, Romania, tara dragostei, produs laolalta cu niste francezi, care incearca sa esporteze un nume rau tarii noastre. Mai mult, filmul este facut pe banii nostri publici, munciti cu sudoare de popor, care nu se cuvenea a fi astfel aruncati pe apa sambetei. Pe buna dreptate spuse revista Cinema 1930 ca avem a face cu "un simulacru de film".

In afara de cele doua capodopere de mai sus, tara noastra se mai poate mandri cu numeroase filme documentare, care inregistreaza atat progresele savarsite in ultimii ani, cat si neuitatele traditii romanesti, de care cu totii santem mandrii: Pescuit in Delta, realizat de John Dored, care prezinta frumusetile acestui pamant unic in lume, Delta Dunarii, Rafinarii si sonde in Romania, facut de acelasi regizor, sau Satul Dragus - costume, dansuri, frumuseti naturale, ca si documentarele semnate de neobositul Gustav Wagner: Vanatoare in Delta, Dans tiganesc, De la Urlea la Negoi, care prezinta frumusetea Muntilor Fagaras, Hora la Boisoara, Iarna in Muntii Fagaras, La Sambata la schi si O excursie pe schiuri la Balea.

Ii datoram cateva realizari marete si regizorului roman Tudor Posmantir: Campionatul National de Schi, Comemorarea lui Alexandru cel Bun, Inaugurarea Canalului Sulina, Patinajul in Cismigiu si Un sat basarabean - Cornova, realizat alaturi de Anton Golopentia si Henri H. Stahl. Acelasi regizor omagiaza si viata glorioasa a monarhiei, in Aniversarea Regelui Carol II, ca si Hans von Pebal, cu 10 Mai 1932 si Balcic.

Asadar, un an plin de evenimente cinematografice, din care veti avea negresit ce alege.

ionut 11:25 la 29 Iulie
0
|
#1. si unde?

pai bine, ce filme putem vedea la sala racoroasa de cinema, ne bucuram. dar ce cinema? unde vedem asa proiectii, daca nu acasa, cu un proiector pe blocul vecin?


Gaby 16:30 la 07 August
0
|
#2. filme

Oare se mai gasesc in arhiva aceste filmulete romanesti despre care se face vorbire in articol???Interesant..........


Razvan 12:51 la 21 Ianuarie
0
|
#3. filme

ar fi foarte interesante, cu atat mai mult cu cat nu se mai fac filme despre epoci apuse, dar nu stiu unde mai exista asa ceva...despre Gustav Wagner internetul nu are informatii si nici despre Guwag Film Sibiu...


Vorbe

Bucurescii, ingramadirea aceasta paradoxala, in care se intalnesc atatea aspecte contradictorii - batrane si moderne, elegante si boccii, duioase si hilariante -, prezinta, pentru pictorul insetat de frumusetea vie, un nesfarsit domeniu de inspiratie" - N.N. Tonitza

Concurs

Redescopera Bucurestiul de altadata

Harta Ceasurilor Timisoreana

Ceasuri Timisoreana

D'ale Bucurescilor

Ce preferi in timpul liber?
|Rezultate|Alte sondaje