Atentiune, filatelisti: Sunteti asteptati la EFIRO!

Demn de orice locuitor al mandrei noastre urbe ar fi sa'si ocupe timpul cu o vizita in sala Ioan I Dales din Piata Universitatii unde se desfasoara zilele acestea Expozitia Filatelica Romana - EFIRO.

Filatelia romaneasca se bucura de un statut select in Europa si de buna seama o astfel de intrunire a atras pe cativa dintre cei mai reputabili colectionari europeni de timbre si marci postale. EFIRO se distinge astfel drept prima expozitie filatelica romaneasca cu participatiune internationala.

efiro

Fundatia Academiei Romane este gazda pentru acest regal filatelic. 40 de expozanti se intrec in mestesug si experienta, prezentand lucrari bine conservate cu o bogata istorie.

Spicuim cateva nume sonore: Louis Goldberg si Rene Pancelet din Belgia, Henry Rosenthal si Theodor Champion din Franta, neamtul Heinrich Birnbach, dr. Emilio Diena din Italia, Nils Strandell din Suedia,  Edwin Müler din Austria.

Bunaoara cea mai apreciata si stimata colectie ramane cea a Domniei Sale, Regele Carol II-lea, reputat filatelist care in prezent ocupa al treilea loc pe mapamond, ca pretiozitate a colectiei.

Prin urmare, EFIRO se desfasoara sub patronajul Dansului. Din colectia sa face parte un exemplar din primul timbru tiparit vreodata in tarile Romanesti: Zimbrul, emblema Moldovei, timbru vechi de mai bine de 60 de ani, un mare simbol al natiunii romanesti.

Rivali pentru rege la aceasta intrunire sunt baronul Witzleben, George Mathescu-Sinaia, Rudolf Zoscsak si Eduard Cohen, cu propriile colectii impresionante. Este impoardonabila ratarea acestui eveniment.

Si pentru ca sigur veti da ascultare indemnurilor noastre, consideram ca este cuvenit sa va prezentam un scurt glosar de palavre filatelice, pentru ca scumpii cititori sa nu se piarda in jargonul caracteristic:

Album filatelic- accesoriu filatelic in forma de volum sau caiet destinat pastrarii, conservarii, prezentarii in conditii estetice, in general cronologice, a emisiunilor filatelice. Albumul poate avea file albe sau colorate, cu sau fara marcarea locului fiecarei marci postale prin reproducerea imaginii acesteia.

Dantelura- "taietura in forma de dinti (dantela) pe una sau pe toate marginile unei marci, obtinuta in urma procesului de perforare a colii; este destinata usurarii desprinderii marcii din coala in care a fost tiparita, fara interventia unui obiect taios."

Filigran- semn distinctiv sau inscriptie constand dintr-un desen, din cifre, litere, linii, format de masa hartiei sau imprimat pe aceasta, a careia altei trimiteri postale prin aplicarea macilor postale adezive ori a francaturii mecanice.

Guma- denumire data stratului de adeziv de pe spatele marcilor si timbrelor postale. Marcile cu gumajul incomplet, atacat de sarniere sau deteriorat din alte motive, comporta o diminuare a valorii de schimb.

Obliterare - actiunea de anulare prin stampilare, perforare sau tiparire,studierea a tot ce se subordoneaza interesului filatelistilor

Straif- grup sau ansamblu de marci postale - de la doua exemplare in sus - detasate dintr-o coala, legate intre ele in pozitie verticala sau orizontala.

Triptic - ansamblu filatelic compus din trei piese distincte

Raiden 21:48 la 17 Iulie
1
|
#1. Pentru MATILDA

Draga Matilda,

In incercarea ta de a scrie in stilul "interbelic", ai dovedit ca habar nu ai de fapt de asa ceva, si o zic cu parere de rau. In ochii mei, cel putin, Metropotam se discrediteaza mult cu proiectul asta. Ori o faceti bine, ori riscati sa fiti penibili.

Dovada: citez: "Bunaoara cea mai apreciata si stimata colectie ramane cea a Domniei Sale, Regele Carol II-lea...". Oricine se documenteaza afla ca te referi la un Rege folosind "Majestatea Sa", nicidecum "Domnia Sa". "Domnia Sa" ii spui dlui. Basescu, dnei. Ridzi si oricui altcuiva care nu face parte dintr-o familie regala!

A doua chestiune: daca vroiai sa fii autentica, incepeai cum se incepea relatarea despre ORICE eveniment in anii domniei carliste: "Sub Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regelui si al Mariei Sale Mihai, Mare Voevod de Alba-Iulia, a avut loc la Bucuresti...". Daca nu, inserai in text: "Adunarea a fost onorata de Augustele prezente ale M. S. Regelui si Marelui Voevod Mihai".

Sfatul meu e sa mai cercetati. :)


Vorbe

Bucurescii, ingramadirea aceasta paradoxala, in care se intalnesc atatea aspecte contradictorii - batrane si moderne, elegante si boccii, duioase si hilariante -, prezinta, pentru pictorul insetat de frumusetea vie, un nesfarsit domeniu de inspiratie" - N.N. Tonitza

Concurs

Redescopera Bucurestiul de altadata

Harta Ceasurilor Timisoreana

Ceasuri Timisoreana

D'ale Bucurescilor

Ce preferi in timpul liber?
|Rezultate|Alte sondaje