Carte: Intamplari din irealitatea imediata

De curand vazu lumina tiparului inclasabilul roman Intamplari din irealitatea imediata, al scriitorului iudeu, chinuit de o indelungata suferinta, Max Blecher.

Cartea nu putea sa apara fara sprijinul lui Geo Bogza, cel care ne dadu, in 1929, Jurnal de sex, iar apoi Poemul invectiva, cu care scandaliza bughezul intr-atata incat acesta il si trimise la racoare.

Max Blecher scrie imobilizat la pat de cativa ani, intr-o casuta de la marginea Romanului, inchiriata special de tata-sau, comersant de portelanuri. Dupa ce-si cauta de sanatate prin sanatorii straine, junele scriitor se intoarse sa boleasca in tara si sa ne dea aceasta neegalata opera.

Din linistea camarii sale, strabatuta de acordurile muzicii lui Bach, scriitorul poarta o intensa corespondenta cu Andre Breton, Andre Gide, Heidegger, Ilarie Voronca, Sasa Pana, Geo Bogza si Mihail Sebastian.

Max Blecher

Blecher a debutat in urma cu cativa ani, la frageda varsta de 21 de primaveri, cu schita Herrant, in revista Bilete de papagal condusa de Tudor Arghezi, iar cu doi ani in urma ne dadu volumul de poeme Corp transparent si cateva traduceri din poezia lui Apollinaire.

Tintuit la pat de cumplita sa boala, Max Blecher evadeaza din realitate descriind-o pana dincolo de-a o mai putea recunoaste, intr-atata o despica si-o descoase, schimbandu-i culorile si cadenta, cu o sensibilitate nu numai epidermica, precum o piele purtata pe dinafara, dar si originala.

Iata cum se deschide aceasta geniala opera de discreta si pura evadare din lume si din sine: „Cand privesc mult timp un punct fix pe perete mi se intampla cateodata sa nu mai stiu nici cine sunt, nici unde ma aflu. Simt atunci lipsa identitatii mele ca si cum as fi devenit, o clipa, o persoana cu totul straina. Acest personagiu abstract si persoana mea reala imi disputa convingerea cu forte egale.”

Cu acest roman, Max Blecher si-a luat revansa asupra vietii care l-a nedreptatit si nu putem decat spera ca va mai izbuti sa ne dea si alte carti tot atata de puternice si de neegalate intru originalitate si talent.

Nici o palavra inca vrei sa palavragesti?

Vorbe

Bucurescii, ingramadirea aceasta paradoxala, in care se intalnesc atatea aspecte contradictorii - batrane si moderne, elegante si boccii, duioase si hilariante -, prezinta, pentru pictorul insetat de frumusetea vie, un nesfarsit domeniu de inspiratie" - N.N. Tonitza

Concurs

Redescopera Bucurestiul de altadata

Harta Ceasurilor Timisoreana

Ceasuri Timisoreana

D'ale Bucurescilor

Ce preferi in timpul liber?
|Rezultate|Alte sondaje