Titanic Vals debuteaza la Teatrul National

  tn

Seara trecuta Calea Victoriei s'a animat in asteptarea premierii piesei Titanic Vals, conceptia stimabilului domn Tudor Musatescu. Sala Teatrului National s'a dovedit neincapatoare pentru legiunile de iubitori de teatru. Lucru de asteptat de altfel, spre deosebire de piesa in sine, neasteptat de neconventionala si deosebita.

Asistam la un moment prestigios dragii mei, nasterea unei noi opere, care va stimula spiritul si intelectul cum nu s'a mai petrecut de le conul Caragiale incoa'.

Cursul actiunii te poarta prin toate itele societatii romanesti actuale, de la problemele sentimentale si scandalurile de familie, pana la satira acida a climatului politic, privite prin vizorul unui cuget provincial.

Totul isi are originile in dramele comedice ale familiei Spirache. Fiica mica Sarmizegetusa ramane cu copil via unei relatii intime cu soldatul Gigi. Ca sa dreaga situatia accepta cererea in casatorie a bravului Dinu, indragostit de ea din vremuri imemoriale.

Situatiunea aceasta nu'i convine Genei, sora vitrega a Mizei, si ea amorezata nebuneste de acelasi Dinu. Ca sa amane nuptialele iminente, Gena o sfatuie pe Miza sa plece sa'si nasca pruncul, pe care apoi sa'l treaca pe numele ei.

Familia celor doua fete insa are aspiratiuni financiare inalte si anume sa mosteneasca averea unui unchi indepartat care se dezvaluie ca a lasat mostenirea unicului sau mostenitor de sange, pruncului Mizei. Unde mai pui ca mama mare, Dacia si Chirachirita urzesc sa-l bage pe capul familiei, Spirache in politica.

Insa Spirache nici prin gand nu'i trece sa se inhame la o asemenea datorie. Mare om, mare caracter. Atat de mare incat lipsa lui de ambit politic culmina cu un discurs hilar in care implora electoratul adunat asijderea:

"Fratilor, viu in fata voastra pentru prima data, ca sa rog sa m'ascutati (...) Va rog sa nu ma votati! (...) Sa nu ma votati fiindca nu merit sa intru in parlament pentru ca eu n'am facut nimic pentru voi si nici n'am sa pot sa fac. De ce sa va mint si sa va insel buna voastra credinta?"

Si, surpriza! Spirache ajunge victorios in cursa electorala, poporul fiind impresionat de sinceritatea si omenia bunului, naivului Spirache.

Pe plan sentimental, treburile incurcate se descurca pentru un final dulce-amarui, care impresioneaza mai mult publicul decat pe personagii.

Titanic Vals este simultan o piesa a timpurilor in care convietuim si o cronica ce cu siguranta va dainui. Humorul este viu, dar pacat ca autoritatile nu au humor.

Se zvoneste la gura targului ca Biserica si Armata s'au auto'sesizat, pregatind sa atace piesa si pe eminentul ei autor. Din partea unui umil cronicar nu pot decat sa sper ca posteritatea va trata aceasta opera dramatica asa cum merita, cu respect si apreciatiune.

Nici o palavra inca vrei sa palavragesti?

Vorbe

Bucurescii, ingramadirea aceasta paradoxala, in care se intalnesc atatea aspecte contradictorii - batrane si moderne, elegante si boccii, duioase si hilariante -, prezinta, pentru pictorul insetat de frumusetea vie, un nesfarsit domeniu de inspiratie" - N.N. Tonitza

Concurs

Redescopera Bucurestiul de altadata

Harta Ceasurilor Timisoreana

Ceasuri Timisoreana

D'ale Bucurescilor

Ce preferi in timpul liber?
|Rezultate|Alte sondaje